Slottsturen i Småland 2009

En succé - ja, så kan man sammanfatta årets slottstur där ett 20-tal LTTare tog sig till Sjöstugans camping vid Älmhult. De flesta valde att köra i grupp på roliga vägar, men webmastern och hustrun tog raka vägen (23:an) till campingen och missade därmed den gemensamma middagen.

 

Så här kanske en småländsk älg ser ut om den har rötterna i IKEA? Den här älgen hittade vi vid Bergkvara utanför Växjö.

 

 

Efter en sval natts sömn (det skilde bara en tunn brädvägg mellan säng och natur) begav vi oss till Huseby Bruk.

Givetvis ställde vi upp alla hojar snyggt och prydligt...

 

Här ser vi hela gänget "slottsturister" på trappan till Huseby Bruk. Tack vare vår kunniga guide fick vi både denna bild och en stor portion av brukets historia. Den sista ägaren på herrgården var fröken Florence Stevens som bodde här till sin död vid 98 års ålder.

 

Bruket tog över av staten som förvaltar Huseby idag. Det mesta av inventarierna finns kvar. Här ser vi Fröken Florence's salong.


Som societetsdam behövde man Adelskalendern, Svea Rikes Lag och Bibeln för att kunna föra en vettig konversation.

Som synes på bilden till vänster har man lyckats hitta de flesta inventarierna. Till höger ser vi fröken själv i sin favoritfåtölj.

 

 

 

Genom åren har flera kungligheter och andra berömda personer övernattat på bruket. Oscar II, Gustaf V och "Smålands näktergal" Kristina Nilsson var några av gästerna.

 

 


En höjdpunkt för det kungliga var givetvis möjligheten att få en varm dusch. Nymodigheten fungerade så att man (eller snarare tjänaren) fyllde bottenutrymmet med tempererat vatten. Detta pumpades med handkraft till "taket" och sedan var det bara att "dra i snöret". Denna duschkabin från mitten av 1800-talet fungerar enligt uppgift fortfarande, även om vi avstod från att kontrollera detta.

 

 

 

 

Hur det än är så blir det varmt i MC-kläder, men inte ens utsikten till en gratis dusch verkar locka. Det kan ju i o f s verka avskräckande med LTT fotograf inom en meters avstånd... Men visst är det lite high-tech över det hela, låt vara hundrafemtio år gammalt.

 

 

 

 

En rundtur på bruket hann vi också med. Visst platsar LTT bland celebra och kungliga besök?

Tittar man runt i den vackra omgivningen kan man hitta brukets sigill i form av en rabatt.

I den gamla kvarnen finns en del kuriosa att beskåda:

 

 

 

Det är kanske inte nån som tänder på den här sortens kaffe idag, men det var en realitet under krigsåren, när kaffebönorna var hårt ransonerade.

Det var kanske precis detta som kokades på den gamla mjölnarens spis?

 

 

 

Några mil från Huseby drabbade LTT samman med Bergkvara Slottsruin, strax utanför Växjö. Det var väldigt ödsligt, men inte alls obebott som vi trodde...

När er webmaster skulle försöka ta en översiktsbild (då går man baklänges in i ett hörn) så rasslade det till ordentligt och något stort (nåja, en ands storlek...) flaxade plötsligt upp. Men det var VÄLDIGT STORT i webmasterns ögonvrå.

Så här efteråt förstår jag flaxandet mycket väl, denna andmamma hade familjen bara några decimeter från webmasterns MC-stövlar.

Ingen reseberättelse från LTT är någonsin komplett om inget redovisas från måltiderna. Lördagkvällens festlighet kunde vi avnjuta i form av tex laxspett eller hamburgare med passande dryck därtill.

Så här glada var vi när maten kom på bordet:

,

Mätta och belåtna kröp vi sedan in i våra stugor (samma tunna brädvägg skilde oss återigen från naturen. Den här gången slog webmastern med fru tillbaka mot naturen, finns det fyra täcken i stugan ska givetvis alla användas. Och det blev en härligt varm natts sömn. Undrar varför vi inte kom på detta redan första natten??). Vi laddade i alla fall batterierna för hemresan. Om inget annat så hade vi ju ett löfte om lunchuppehåll hos Kalle på Spången, ett ställe känt för sin goda mat.
Den här lunchen lyckades däremot försvinna in i dimman. Våra duktiga färdledare hade planerat ett lunch-stopp hos Kalle på Spången. Vi kom dit lagom hungriga - MEN...

På söndagar serveras ingen lunch - det erbjuds "endast" deras smörgårdsbord för ca 300 spänn per person. Det är inget dåligt erbjudande, vi testade det när LTT fyllde 40. Vi insåg trots allt att det låg lite över budget för en standardlunch så vi drog raskt vidare.

Next stop - Lotta på Åsen. Budskapet blev:

Så det blev diverse gott i alla fall!

Givetvis hade vi ett internationellt utbyte också. Här testar Ania att se livet med Brittiska ögon och Pete's chosen one gör en sammanslagning av Konungariket Sverige och the UK

 

h

Färdigfikade och nöjda lämnade vi sedan Söderåsen, vissa på egen hand och andra i gruppkörning, givetvis i form av dansk kortege. Ett trevlig sätt att avsluta dagen. Ett stort tack till Lisbeth och Thomas Granbom för all logistik, rek och allt annat som krävs för att föra arrangemanget i mål. Till och med vädret var på vår sida.

Text och foto: Leslie Raie, LTT